piątek, 31 maja 2013

SK : Cetrimonium Chloride

Cetrimonium Chloride

antystatyk
konserwant
substancja antymikrobowa
substancja lekko emulgująca


Kationowa substancja powierzchniowo czynna, sól amonowa pochodzenia różnego.

Jego zastosowanie jako środka konserwującego według jednych źródeł jest niedozwolone, według innych jedynie ogarniczone regulacją dotyczącą stężenia składnika w gotowym produkcie (max. 0,1%).
Jeśli jest stosowany w kosmetykach w innej roli, jego stężenie również podlega ograniczeniom.

Jest substancją antymikrobową - uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w produkcie oraz na skórze.
Zapobiega nadkażeniu bakteryjnemu, którego ryzyko pojawia się podczas użytkowania produktu (np. nabierania kremu lub maski palcem).

Ułatwia łączenie się fazy olejowej i wodnej produktu poprzez obniżenie napięcia międzyfazowego.
Pełni również rolę środka utrzymującego wilgotność oraz w niewielkim stopniu emulgującego.

Jest środkiem drażniącym.



Włosy:


Posiada ładunek dodatni, dlatego bardzo łatwo łączy się z ujemnie naładowaną powierzchnią włosa.
Ze względu na swoje właściwości najczęściej stosowany jest w produktach przeznaczonych do pielęgnacji włosów.

- substancja antystatyczna (zapobiega elektryzowaniu się włosów)
- kondycjoner
- zmiękcza włosy
- zapobiega splątywaniu oraz ułatwia rozczesywanie
- wygładza powierzchnię włosa
- nadaje połysk

Skóra:


Czasem można go spotkać w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry - sprawia, że staje się bardziej gładka.
Jest środkiem drażniącym.

______________________________

Jeżeli widzicie gdzieś błąd - piszcie.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu notki ;) teraz żaden skład nie będzie mis straszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jak piszesz jest na prawdę bardzo przydatne :) dziękuje !

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię takie wpisy, zapadają w pamięć i ułatwiają wybór przed Rossmanową półką:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...