piątek, 31 maja 2013

SK: Stearyl Alcohol

Stearyl Alcohol
Alkohol stearylowy

emolient
emulgator
stabilizator
regulator lepkości
środek zmętniający


Inne nazwy:

Stearylalkohol
Octadecanol
Alcohol Stearylicus
Octadecan-1-ol


Należy do alkoholi tłuszczowych, bezbarwne ciało stałe nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych np. etanolu. 
W naturze występuje w formie związanej w tłuszczach, olejach i woskach.
Pochodzenia różnego - w celach przemysłowych tworzony jest syntetycznie z naturalnych (olej roślinny, łój wołowy) lub wstępnych produktów petrochemicznych (ropopochodnych) drogą redukcji kwasu stearynowego.

Ze względu na swoje właściwości filmotwórcze (tworzy na włosach lub skórze delikatną warstwę zapobiegającą odparowywaniu wody - pośrednie działanie nawilżające) często stosowany jest w roli środka renatłuszczającego, czyli odbudowującego barierę lipidową, która zostaje usunięta podczas zastosowania detergentów.

Reguluje lepkość produktu, zapewnia spoistość, zmętnia go, nadaje właściwą konsystencję emulsjom - zapobiega ich rozwarstwianiu się.
Ma właściwości przeciwpieniące, nawilżające, zmiękczające.

Spowalnia wchłanianie się maseł i balsamów umożliwiając ich dokładne rozprowadzenie - wchłanianie obu faz produktu następuje jednocześnie. Kosmetyki z zawartością alkoholu stearylowego wchłaniają się wolniej niż te z zawartością alkoholu cetylowego lub cetearylowego.


Włosy:

Kondycjonuje, zmiękcza i wygładza, pośrednio je nawilża tworząc na powierzni włosa film, który zapobiega odparowywaniu wody.


Skóra:

Zmiękcza naskórek, tworzy na nim film zapobiegający odparowywaniu wody, odbudowuje barierę lipidową usuniętą detergentami. Wygładza, uelastycznia, chroni przed wysuszeniem, zmiękcza, natłuszcza.

Spowalnia wchłanianie się maseł i balsamów umożliwiając ich dokładne rozprowadzenie - wchłanianie obu faz produktu następuje jednocześnie. Kosmetyki z zawartością alkoholu stearylowego wchłaniają się wolniej niż te z zawartością alkoholu cetylowego lub cetearylowego.

Może powodować świąt i wyprysk, działa drażniąco na oczy.


____________________


Jeżeli zauważyłyście gdzieś błąd - proszę, piszcie.


4 komentarze:

  1. A ja się kiedyś obawiałam wszystkich składników posiadających w nazwie ,,alcohol''

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Widzę ,że zajełaś się chemią:))
    Ciekawy post:D
    Pozdrawiam Cię:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkryłam, że maski i odżywki oparte na alkoholu stearylowym albo cetearylowym działają na moje włosy dużo lepiej niż te na cetylowym :) Mam wrażenie, że jest ich mniej, niestety. W większości jest cetyl. Ale będę szukała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc dotychczas nie zwróciłam na to uwagi... na pewno zwrócę na to uwagę, może okaże się, że u mnie też coś działa lepiej?:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...